Veel gestelde vragen

Mag mijn hout buiten liggen?

Hout wordt het best bewaard in een ruimte of onder een afdak waar wind vrij spel heeft.  Slagregen is geen probleem.  Zolang het hout langs de bovenkant maar afgedekt wordt.

Hoe zie ik het verschil tussen vers hout en droog hout?

Droog hout is heeft meer barsten in het hout en ziet er wat grijzer uit.  Je kan dit vergelijken met tuinmeubelen die u een jaar laat buitenstaan.  Daar komen ook grijze spikkeltjes op.

Het hout gaat eveneens barsten vertonen.

Stères, kubieks, gestapelde stères... Ik raak er geen wijs uit.

Een stère hout neemt het volume in van 1m³. We kunnen echter niet spreken over 1m³ hout, want dan zou er geen lucht tussen mogen zitten, terwijl dat wel zo is met gestapeld hout. Om dus duidelijk te maken dat de kubieke meter niet enkel uit hout bestaat, spreken we over een stère.

1m³ gestapeld hout = 1,45 stère

1 stère = 0,7 m³ gestapeld hout.

LET DUS OP ALS U KOOPT PER STERE !!!

Met gestapelde boxen krijgt u altijd de juiste hoeveelheid geleverd.

Waarom kiezen voor een mix van beuk en eik?

Beuk geeft een mooie vlam en brandt makkelijk.  Eik daarentegen brandt traag en is moeilijk te branden.  Door de mengeling van de twee heb je een optimaal evenwicht tussen vlam en warmte.  Beuk geeft evenveel warmte als eik, maar brandt minder lang.  Doordat de beuk uw eik laat branden, geniet u optimaal van beide soorten hout.

Hoe droog moet hout zijn?

Hout is droog en geeft een optimaal rendement vanaf 18% vochtigheid.  Hout met een hogere vochtigheid (+/- 25%) zal ook branden, maar zal niet het optimale rendement geven.

Sla steeds uw voorraad op in de zomermaanden.  Zo geniet u steeds van de zomerprijzen die altijd goedkoper zijn dan de winterprijzen.

Bovendien kunt u het nog een tijdje zelf laten drogen waardoor halfdroog hout droog genoeg is voor volgende winter.

Droog hout kun je gemakkelijk herkennen aan de donkergrijze kleur van de blokken en de spleten in het hout zelf.

Hoe gebeurt de betaling?

De betaling gebeurt steeds contant aan de chauffeur bij de levering of per voorafgaande overschrijving. 

Kunnen brandhout en houtpellets afgehaald worden?

Afhalen kan vanaf 1m³ brandhout of 1 zak houtpellets. Steeds even bellen om aanwezigheid te controleren.
Afhaaladres:
Industrieterrein Hoogveld Zone E5
Industrieweg 5, 9200 Dendermonde
Tel 052/22.56.43

Welke lengte van brandhout moet ik bestellen?

Meet de binnenkant van je haard of kachel en bestel je brandhout ongeveer 5 cm kleiner.
Indien uw kachel houtblokken tot 40cm aankan is het een goed idee om blokken te bestellen van 5cm korter. Dus blokken van 35cm.

Tips

Stook verantwoord, Kies bewust.

Wie de kachel een deel van zijn verwarmingskosten voor zijn rekening laat nemen, is slim bezig met het oog op het milieu én zijn portemonnee. Als het stoken op de juiste manier gebeurt, is het een goedkope verwarmingsmethode die ook nog eens het milieu ontziet. De gezelligheid krijgt u er gratis bij!

De moderne houtstooktechniek is een milieuvriendelijke vorm van energie, die niet bijdraagt aan het broeikaseffect. Bij volledige verbranding van hout worden koolstofdioxide, waterdamp en as opgevangen, waarmee vervolgens de tuin bemest kan worden. Volledige verbranding betekent ook een zuiniger verwarmingssysteem dat van zichzelf al milieuvriendelijk is. Om te zorgen voor een optimale effectiviteit en een optimale bijdrage aan het milieu, is het echter wel belangrijk om op de juiste manier te stoken. Hieronder vindt u een aantal tips.

  1. Vervang uw oude kachel door een nieuw model als deze ouder is dan tien jaar. Moderne kachels zijn tot wel 90% schoner en 40% efficiënter dan hun voorgangers.
  2. Gebruik altijd 100% droog hout met een maximaal vochtpercentage van 15%.
  3. Laat de deur van de houtkachels na het aansteken minimaal 10 minuten op een kier staan.
  4. Zorg ervoor dat er altijd voldoende zuurstof bij het vuur komt.

5. Stook niet meer hout dan door de fabrikant wordt aanbevolen, normaal gesproken max. 2–3 kg hout/uur.6. Laat het hout vóór het stoken altijd minimaal 24 uur binnen liggen.

Bewaar uw haardhout in optimale omstandigheden

Brandhout koop je best een tijdje op voorhand, tot zelfs een paar jaren op voorhand.

  1. Bewaar brandhout buiten. In een garage of ergens in een bergplaatsje is zinloos. De wind moet er tussen en doorheen kunnen waaien. In de garage of ergens binnen is dat niet mogelijk. Het zal niet drogen en na verloop van tijd gaat het zelfs beschimmelen.
  2. Stapel jouw brandhout niet op de grond. Daar zal het vocht opzuigen. Zoek iets dat je eronder kan leggen, zodanig dat het voldoende lucht doorlaat. (Vb. Pallet)
  3. Dek na het stapelen je brandhout af om het te beschermen tegen de regen. Al het water dat op het brandhout terecht komt, moet opnieuw opdrogen. Scherm de stapel niet volledig af met bijvoorbeeld een zeil. Neen, zorg dat je enkel boven op de houtstapel iets legt om de regen tegen te houden zodanig dat de wind vrij spel heeft om het hout te verluchten en te drogen.
  4. Hout stapelen is geen kunst, maar vergt een beetje aandacht. Mensen hebben de neiging de stapel ineen te puzzelen om te voorkomen dat deze omver valt. Natuurlijk is het niet de bedoeling dat hij omver valt, maar dat het uitdroogt. Zorg dus voor een geschrankt legpatroon dat bijkomende stevigheid biedt. Er ontstaan ook grotere gaten waardoor de wind beter het hout kan verluchten en uitdrogen.
  5. Koop of zorg ieder jaar opnieuw voor vers brandhout. Belangrijk om weten: wil je optimaal droog brandhout, heb je ruimschoots enkele jaren nodig. Als je ieder jaar een nieuwe aanvoer hebt, kan je in principe nooit zonder droog brandhout vallen!